2281075161 - 6944295624

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι οι πρώτες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο, πολύ πριν στραφεί στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η ανάγκη για ανάπτυξη τεχνολογιών σχετικών με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επήλθε μετά την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του ’70. Πρόκειται για πηγές ενέργειας που βρίσκονται σε αφθονία στη φύση, είναι πρακτικά ανεξάντλητες, συναντώνται παντού (γεωγραφικά), έχουν σχετικά χαμηλό λειτουργικό κόστος και, το κυριότερο, είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η αξιοποίησή τους εξαρτάται μόνο από από την ανάπτυξη αξιόπιστων τεχνολογιών για τη δέσμευση του δυναμικού τους. Αποτελούν εξαιρετική λύση για εξοικονόμηση χρημάτων και συνεισφέρουν σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο. Οι κυριότερες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμία), γεωθερμική ενέργεια, αιολική ενέργεια (ανεμογεννήτριες), ενέργεια από βιομάζα και η θαλάσσια ενέργεια.

Με το φωτοβολταικό σύστημα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια που τόσο πλουσιοπάροχα μας χαρίζει η χώρα μας. Αποτελούνται από συνδεδεμένες μεταξύ τους ηλιακές κυψέλες, οι οποίες προστατεύονται από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις μέσω ενός υαλοπίνακα και συνήθως περιμετρικά φέρουν ένα πλαίσιο. Στις ηλιακές κυψέλες το φως του ηλίου μετατρέπεται απευθείας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η ισχύς του στοιχείου μετράται σε watt-peak (Wp). Ένα στοιχείο 170Wp αποδίδει στις Standard Test Conditions ισχύ 170W.

Ένα Φωτοβολταικό σύστημα αποτελείται από τα εξής:

 • Φωτοβολταικά πανέλα (κρυσταλλικής μορφής ή λεπτού υμενίου)
 • Μετατροπέας (μετατρέπει το συνεχές ρεύμα (DC) σε εναλλασόμενο (AC) ρεύμα)
 • Βάσεις στήριξης
 • Ηλεκτρολογικός πίνακας

Ένα φωτοβολταικό σύστημα έχει μόνο πλεονεκτήματα να προσφέρει κάποια από αυτά αναγράφονται παρακάτω:

 • Μηδενική ρύπανση
 • Μηδενικός θόρυβος
 • Μικρό κόστος συντήρησης
 • Μεγάλη διάρκεια αντοχής
 • Εύκολη εγκατάσταση

Άλλη μία πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας αποτελεί η Γεωθερμία. Αφορά την εκμετάλλευση της ενέργειας που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό της γης. Εφαρμόζεται με την χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας και ενός γεωθερμικού εναλλάκτη. Αναλόγως της επιφάνεια που έχουμε τοποθετείτε το δίκτυο σωληνώσεων οριζόντια ή κάθετα.

Με μικρό κόστος εγκατάστασης και με εύκολη αδειοδότηση αποτελεί ισχυρή επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας έως 80% σε σχέση με το πετρέλαιο για θέρμανση το χειμώνα και για δροσισμό το καλοκαίρι.

Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται “ήπια μορφή ενέργειας” και περιλαμβάνεται στις “καθαρές” πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή – και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες – για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο».

Βήματα εγκατάστασης:

Η εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί 1-3 μέρες.

 • Ανυψώνεται ο πύργος και τοποθετείται τμηματικά πάνω στα θεμέλια.
 • Ανυψώνεται η άτρακτος στην κορυφή του πύργου.
 • Στη βάση του πύργου συναρμολογείται ο ρότορας ή δρομέας (οριζοντίου άξονα, πάνω στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πτερύγια), ο οποίος αποτελεί το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας.
 • Ο ρότορας ανυψώνεται και συνδέεται στην άτρακτο.
 • Τέλος, γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρικές συνδέσεις.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.

Ενέργειες για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έχει συμβάλλει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ, η οποία ενθαρρύνει και επιδοτεί επενδύσεις στις Ήπιες μορφές ενέργειας.

Εμείς αναλαμβάνουμε τη μελέτη και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, που η δύναμη του Αιόλου είναι καταλυτική καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Ηλιακή Ενέργεια κατατάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μορφή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον. Σημαντικό μεν όσο αφορά τις βασιζόμενες στην ηλιακή ακτινοβολία ήπιες πηγές ενέργειας είναι ανανεώσιμες μιας και δεν πρόκειται να εξαντληθούν όσο υπάρχει ήλιος.

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι επίπεδες πλάκες που παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια για να ζεστάνουν το νερό μέσα στο πλαίσιο δηλαδή την μετατρέπουν σε θερμική. Χρησιμοποιούνται σε κεντρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας καθώς και σε νοικοκυριά για την κάλυψη καθημερινών αναγκών τους σε ζεστό νερό και υποβοήθηση θέρμανσης.

Ένας συλλέκτης ζεστού νερού αποτελείτε από μια απορροφητική πλάκα η οποία είναι μαύρη και ματ για να απορροφά το μέγιστο της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία περιέχει ειδικούς σωλήνες όπου θα περνάει το νερό. Αυτό περιέχεται μέσα σε ένα αεροστεγές και αδιάβροχο πλαίσιο το οποίο από την πλευρά που βλέπει στον ήλιο είναι καλυμμένο με γυαλί ή διαφανές ανθεκτικό πλαστικό και από την πίσω μεριά με θερμομονωτικό υλικό.

Έχοντας ηλιακούς συλλέκτες και πάνω σε αυτές ένα δοχείο αποθήκευσης νερού έχουμε τότε τον γνωστό ηλιακό θερμοσίφωνα. Για να παράγουμε ζεστό νερό για τις καθημερινές ανάγκες μας χρησιμοποιώντας ηλιακό θερμοσίφωνα υπάρχουν δύο τύποι:

 • Ανοιχτού κυκλώματος (αφορά την απευθείας θέρμανση του ζεστού νερού όπου θα χρισιμοποιήσουμε κιόλας)
 • Κλειστού τύπου (αφορά την έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης δηλ. το θερμαινόμενο νερό κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους μέσω εναλλάκτη θερμότητας)

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος είναι φθηνότεροι αλλά έχουν πρόβλημα στις χαμηλές θερμοκρασίες για το λόγο ότι δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικά ρευστά.

Πέρα από τους τύπους υπάρχουν δύο κατηγορίες ηλιακών θερμοσίφωνων:

 • Διπλής Ενέργειας (αφορά πηγές ενέργειας είτε από το ήλιο είτε από το ηλεκτρικό ρεύμα)
 • Τριπλής Ενέργειας (αφορά πηγές ενέργειας ίδιες με την Διπλή Ενέργεια συν επιπλέον να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό από τα καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα)

Ένας Ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από τον ηλιακό συλλέκτη συν το θερμοδοχείο(boiler). Ο καλύτερος προσανατολισμός για να έχουμε την μέγιστη απόδοση είναι ο νότιος, για να εκμεταλλεύεται ο θερμοσίφωνας περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Η κλίση πρέπει να είναι από 20ο ως 50ο μοίρες.

Προγραμματίστε μια τεχνική επίσκεψη.

Διαθέτουμε συνεργάτες με άριστη τεχνογνωσία και κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό

Επικοινωνήστε μαζί μας
Back to top